Бог ни прати Христо Бонев преди 71 години

Мнения

от Дончо Донев 1064 прегледа 0

Дончо ДОНЕВ

Един от най-великите пловдивчани в историята на древния град днес навършва 71 години. Христо Бонев е много повече от футболна легенда. Кръвно свързаният с Локомотив капитан на черно-белите и националния отбор трудно може да бъде поставен в една тясна рамка. Защото гениите не се побират в рамки.
Зума, както също е известен неподражаемият магьосник с топката от втората половина на ХХ век, е преди всичко голяма личност и лидер. Не само на терена, а в живота на любимия си град и родината. Три десетилетия и половина стават, откакто той окачи калеврите на стената, но от баща на син се предават разказите за гениалния магьосник с топката, който и сам побеждаваше другите отбори. Независимо дали са Левски, ЦСКА, Тракия или Португалия и Холандия.
За него суперлативи са казвали колосите Йохан Кройф, Франц Бекенбауер, Фабио Капело, Олег Блохин, Валери Лобановски, Еусебио и Гюнтер Нетцер. А вратар №1 за всички времена Лев Яшин и капитанът на английския национален отбор, занесъл на Н.В. Елизабет ІІ единствената световна шампионска титла - Боби Мур, лично засвидетелстваха огромната си почит към него, като пристигнаха за прощалния му мач на 16 септември 1984 година.
Христо Бонев обаче далеч не е само футбол. Той е виден общественик и дарител. Няма благородна кауза, на която той не е откликнал, дали със средства, подаръци или лично присъствие. За него затворени врати няма, независимо дали е на президента на републиката, премиера или стадион в най-затънтеното кътче на родината. Навсякъде той влиза с ореола на Зума.
И понеже Бог праща най-много талант, но и най-големи предизвикателства на най-големите си любимци, Христо Бонев не отпразнува преди 12 месеца своя 70-годишен юбилей. В средата на януари 2017 г. Зума получи тежък инфаркт. Той обаче се справи и с това предизвикателство благодарение на виртуозната операция на професор Начев.
С едно нещо обаче Бонев не може да се справи, въпреки съветите на медицинското светило. И то е да се ограничава откъм силни емоции. Няма как Зума да бъде излекуван от любовта към Локомотив, която граничи с болестно състояние. Който веднъж е бил омаян от черно-бялата магия, той знае за какво става дума. Тази магия обаче държи човек жив!
Да ни е жив и здрав великият футболист, човек и треньор Христо Бонев!
На многая лета!

Коментари