Новини

Анализ за Гришо: Талантлив, но прилича на суров младеж, а не на опитен професионалист

Тъй като Григор Димитров продължава да се бори със спада във формата си, Майкъл Греъм предлага едно обяснение за привидно безкрайното понижаване на ранкинга на българина

Тенис

от Юлиян Ангелов 8532 прегледа 0

В четвъртък Монте Карло Мастърс ни даде един очарователен мач, в който Рафаел Надал се изправи срещу Григор Димитров за място на четвъртфиналите.

Надал излезе с вдигната глава, тъй като в мачовете на клей той изобщо не се интересува кой е съперникът му, просто побеждава.

Това, което е наистина впечатляващо, когато сравнявате двамата, е тяхната идентичност като играчи.

Сега, ако помолите някого да опише Надал и играта му, много малко дори и случайни фенове на тениса ще имат проблеми да го сторят.

Феноменален атлет и покриващ полето състезател, дяволски топ-спин на форхенда, агресивно атакуващ топката и скандално подходящ за мачове на клей.

По-нататъшното проучване вероятно ще покаже хората, които могат да ви разкажат кой е Надал. Обсесивно-компулсивното разстройство, жестоката воля за победа, начинът, по който изглежда (все едно негов близък роднина е починал) всеки път, когато загуби една точка.

Но какво да кажем за Димитров? Наистина не е лесно да се прикрепи българинът към всяко истинско лесно описание. Неговата идентичност като тенисист е малко объркана и наистина започва да му личи в играта през последните две години.

В крайна сметка Димитров трябва да се наслаждава на най-добрите си сезони в тениса, тъй като е само на 27-години. Той трябва да е на това прекрасно място: достатъчно възрастен, за да бъде шлифован в отиграванията си, но не толкова стар, че тялото да започва да го проваля.

Реалността обаче не е близо до това описание.

През 2017 година Димитров спечели АТП финала, но миналия сезон бе катастрофа за него.

​Всъщност той спечели само 55 про​цента от мачовете си (в сравнение със 72 процента предходната година). Започна годината на трето място в света, завърши я на 19-о място.

Днес той е 28-ми в ранглистата и може да падне още по-надолу, след като не успя да защити точките си за класиране, които заработи с полуфинала си в Монте Карло миналата година.

Той, разбира се, се опита да промени това, като прибави Андре Агаси към неговия треньорски екип като консултант. Засега работата им още не ползотворна и интересното е, че може да е само част от проблема.

След като стана професионалист през 2009 година, Димитров имаше шест различни треньори. Само сегашният Даниел Валверду и Роджър Рашид са продължили повече от година и дори сега можете да се уверите, че влиянието на Валверду се размива от допълнителния глас на Агаси. И, като се вгледаме в играта му, всъщност започваме да се чудим дали това е проблемът, особено като се съпостави с Надал и неговите само двама треньори в почти 15-годишната му кариера като професионалист.

Димитров е талантлив, но често прилича повече на суров младеж, отколкото на опитен професионалист. Блясъкът на играта му е нарушен от многобройни неравни ръбове.

Най-добре се подчертава това от неговия сервис. Българинът има големи сривове в изпълнението му. Твърде редовно той се бореше за около 50 процента от успешен първи сервис, но положението с точките от втори е по-трагично.

Ако не можете да отреголирате първия си сервис, то задължително имате проблеми в АТР. Ако не можете да защитите и втория, тогава просто нещата са катастрофа. Ако не можеш да оправиш и двете, тръгваш в едната посока на класацията, тази, която Димитров вече е открил.

И това поставя истинския въпрос. Защо на 27-годишна възраст Димитров се бори за подобряване на сервиса си. Най-общо казано, това би трябвало да се решава при него на автопилот, с оглед на възрастта му.

Трудно е и абсолютно несправедливо да се повдигат въпроси за качеството на обучението, което Димитров е получил в кариерата си. Един поглед върху играта му от последната година обаче поставя сериозни въпроси за последователността, тъй като Димитров не дава доказателства, че има идея какъв играч е сега./www.tennis365.com