"Смриква Боул" - повече от тенис!

И пловдивчанка сред призьорите от турнира, събрал 124 деца от всички континенти
28-06-2017 11:06 372 0

Симеон АНГЕЛОВ

Светът на детския тенис е в краката на три български хлапета. Росица Денчева (ТК „Плевен 90“), Елизара Янева (ТК „Академик“, Пд) и Робен Гавани (ТК „Витоша“) станаха първите три деца от една държава, които спечелиха и трите златни медала на "Смриква Боул", който се провежда всяка година близо до хърватския град Пула. 

Българската двойка Елизара Янева (ТК „Академик“ Пд) и Росица Денчева (ТК „Плевен 90“) спечели титлата на двойки, след като на полуфинала победи мъжкия ни тандем в състав Робен Гавани/Ивайло Симеонов (ТК „Кристи Дряново“) с категоричното 7:0. На финала Елизара и Роси се справиха и с Вук Крушчиш/Милан Матович (Сърбия) със 7:4. 

Преди титлата на двойки нашите деца бяха безапелационни и в синглите. Росица Денчева стана шампионка при момичетата след успех с 5:3, 4:5(4), 10:4 във финала над Шанис Роаньо (Франция), отстранила на по-ранна фаза другата ни представителка Елизара Янева с резултат 1:4, 4:5(4). 
Робен Гавани (ТК „Витоша“) триумфира с купата при момчетата с победа над Уилям Винчигуера (Швеция) с 4:2, 4:2.  

Денчева и Гавани получиха големите награди на турнира: Международен договор с фирма за тенис екипировка, по един велосипед и пълен пансион (плюс родител и треньор) за една седмица в школата на световноизвестния Патрик Муратоглу - бивш треньор на Григор Димитров.  

Тазгодишното издание бе 22-ро поред и в него участваха 124 тенисисти на 10 години от всички континенти. Организаторите одобриха всеки един от участниците и изготвиха списъка с участниците до 30 март. Те трябваше да отговорят на сериозни критерии - да имат предишни успехи, да са в челото на националните ранглисти до 12 г. и др. 

От 1996 г. досега на „Смриква Боул“ са играли около 1700 деца от общо 78 страни. Сред тях са и 11 тенисисти, достигнали впоследствие топ 100 на световните ранглисти на ATP и WTA, в това число Доминик Тийм, Борна Чорич, Белинда Бенчич, Дона Векич и др. 

Освен Елизара Янева, Пловдив бе представен и от Иван Монов. Момчето е от Плевен, но вече втори месец тренира при Серафим Грозев в ТК Тракия СКЛАТ. Уроците за големия тенис Елизара взима от Веселин Петков. Янева и Монов ходят и на групови тренировки в школата на Димитър Константинов. 

Много хора не могат да си представят какво всъщност е "Смриква Боул". Кортовете "Смриква" са частна собственост, заобиколена от маслинови горички и лозя. Разположени са само на 5 минути от плажа, на 10 минути от римската арена на Пула, на около 15 минути от международното летище на Пула и само на няколко километра от световноизвестните острови Бриони, идеално място за качествен тенис. 

Клубът има три глинени корта от най-високо качество, паркинг, три хостела с басейн. Smrikve Lounge е в непосредствена близост до тенис клуба, има и библиотека "Smrikva Bowl" с внушителна бройка книги, подарени от всички участници на турнира, и красива градина с басейн.  

Ето какво казва организаторът на този чудесен турнир: "Когато мисля за "Смриква", аз се опитвам да си го представя като театър, където всяка година ние работим усилено, за да помогнем на талантите от света да се съберат. Всяка година събираме всички тези различни актьори, много таланти, много специални деца, пристигащи от различни култури, с различни мечти. Ние поставяме сцената и по-късно те са отговорни за волята, мечтите и упоритата работа... те са тези, които пишат най-различни истории. 
Наскоро четох книгата на Андре Агаси, в която той повтаряше на приятели и хора, които срещал по време на живота си, че не харесва тениса.  

Никога няма да разбера колко деца играят "Смриква Боул", защото родителите им искат да станат професионални тенисисти, и колко от тях играят, защото се наслаждават на играта. Надявам се вторите да са повече".  

Няма начин да разберете какво постигнаха Елизара, Росица и Бени, ако не сте видели  "Смриква" с очите си. Те докоснаха мечтите си, станаха шампиони. Сега остава да повярват, че могат. А това е факт - могат да се трудят, за да стигнат звездите. Ние вярваме в тях!


Седмични издания
НОВИНИТЕ ВЧЕРА ДНЕС